Warning: Undefined array key "uid" in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 71
Politik | Måndag 19 augusti 2019 | 5
 

Project Veritas läcker interna dokument och konversationer inifrån Google

Project Veritas, en organisation vars uttalade syfte är att avslöja korruption i USA och som specialiserar sig på hemliginspelade filmer, har den senaste tiden riktat sitt sikte mot IT-jättar så som Facebook och Pinterest. Nu senast så är det Googles tur.


Det började med att en visselblåsare vände sig till organisationen med interna dokument som beskriver Googles satsningar på automatiserade algoritmer för att styra resultat och förslag på deras sökmotor. Centralt är ett program som heter ML-Fairness (Machine Learning – Fairness) vars syfte är att korrigera sökresultat för att mer reflektera Googles önskade samhälle snarare än verkligheten. Ett exempel som tas upp i dokumentet är en bildsökning på "CEO”. Som ju är välkänt så finns det en stor mansdominans inom höga chefspositioner vilket också Googles sökresultat visade, men med hjälp utav ML-Fairness så anpassar man nu resultatet för att visa fler kvinnor på bilderna i ett hopp om att en mer jämlik representation i sökningar även skall leda till en mer jämlik representation i verkligheten.Google säger sig även rensa vad de kallar för konspirationsteorier från sökförslagen och för att testa så jämför Project Veritas sökförslag som dyker upp i sökmotorn med statistik från Google Trends, ett verktyg som visar hur populära olika termer är i sökmotorn, och uppmanar tittarna och läsarna att testa detta själv.


Toppchef erkänner färg i smyginspelad video

Utöver själva dokumentet så har de också fått med två Google-anställda på smygfilmade klipp där programmet ML-Fairness diskuteras. I ena videon ser vi en mjukvaruingenjör på Google som talar om programmet och bekräftar det som står i pappren men det är den andra anställda, Jen Gennai, som är utav större intresse. Gennai är nämligen inte vem som helst utan hon är en Google-veteran med över 12 år i företaget och som idag är chef för den etiska biten utav maskininlärningen på Google och är därför en nyckelperson för informationen i det läckta dokumentet.
I klippen på Gennai så talar hon väldigt mycket om vad ”fairness”, det vill säga rättvisa, som koncept skulle innebära. Hon säger att Google alltid velat ha rättvisa men att de upptäckte att alla inte delar deras syn på rättvisa, specifikt konservativa och Trump-supporters har en annorlunda syn på saken säger Gennai.

Detta är något som länge har påpekats från republikanernas sida och de verkar nu ha fått en hel del vatten på sin kvarn, men kritiken mot Google kommer även från vänster. Presidentkanndidaten Elisabeth Warren har varit en stark röst mot Google och har pratat om att bryta upp företaget då det kan liknas vid ett monopol, något som Gennai är djupt kritisk mot. Hon beskriver problem som skulle uppstå ifall ”några utspridda aktörer som saknar resurser och koordination skall ansvara för att stoppa nästa Trump-situation” och säger att trots att hon älskar Warren så har presidentkandidaten fel i denna fråga.

Läckta email talar emot Gennai's försvar

Gennai svarade med en artikel på Medium där hon påstår att Project Veritas tagit henne ur kontext för att måla upp en falsk bild utav vad som faktiskt sades i diskussionerna som fastnade på kamera. Hon skriver också att visselblåsaren har påstått osanna saker i sin intervju med James O’Keefe, grundaren utav Project Veritas, till exempel som att de skulle begränsa och blockera konservativa kanaler på YouTube (som ju ägs utav Googles moderföretag Alphabet.) James O’Keefe’s respons dröjde dock inte länge.
Redan inom 24 timmar så publicerade han mer interna dokument från Google, denna gång ett email. I detta email så kan man se Google-anställda diskutera huruvida man skulle kunna begränsa räckvidden för flera utav de kanaler som visselblåsaren nämnde. De kallar också dessa personer, som bland andra inkluderar den judiska Ben Shapiro, för nazister.
Efter allt detta så har Gennai och den i denna artikel onämnda ingenjören raderat sina sociala medier efter att de fått utstå allt från legitim kritik till hat och dödshot.


Ledande utvecklare backar upp Project Veritas påståenden

Det har nu gått några veckor sedan den initiala läckan när Project Veritas kommer med nästa del i sin Google exposé. Denna gång så är deras källa inte anonym, utan det handlar om den ledande utvecklaren Greg Coppola som varit med företaget i 5 år och som jobbar med maskininlärning för Google Assistent, alltså inte direkt kopplad till programmet ML-Fairness men Coppola säger att han ser tillräckligt från den position han har.
Men trots att Coppola säger sig se mycket utav det som framkom i Project Veritas första video om Google så lyfter han fram att arbetsmiljön fortfarande är trevlig för honom som är öppen republikan och att han inte tror att det är en medveten handling från Googles sida, utan snarare ett resultat utav en kultur som främjar en viss typ utav person. Trots detta ser han fortfarande Google News som en trovärdig nyhetskälla.

Reaktionerna har varit många, men mest från republikaner. Till exempel så pekade President Trump ut James O’Keefe och tackade honom för inslaget under ett möte i Vita Huset som handlade om sociala medier. Presidenten har även sagt att Google måste utredas för sin partiskhet.

Referenser:
  1. https://www.standard.co.uk/tech/bias-in-ai-google-head-of-ethical-machine-learning-a3986256.html
  2. https://www.youtube.com/watch?v=ricI5t66cj8
Warning: Undefined array key 118 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 101 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 103 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 108 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 104 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 124 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711
Relaterade artiklar

Det finns inga kommentarer om Project Veritas läcker interna dokument och konversationer inifrån Google än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.