Warning: Undefined array key "uid" in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 71
Teknik | Måndag 20 maj 2019 | 1
 

Zeronet öppnar upp för decentraliserat internet

I takt med att centraliserade techjättar ökar både i storlek och inflytande stöter vi på en ökad problematik för hemsidor som vill behålla sin självändighet, från politisk censur, och säkerhet. Zeronet, en plattform byggd med decentraliserad teknik har som syfte att motverka detta.


Less på att ha din aktivtet online spårad av företag och regeringar? 

När internet först kom in i våra liv delade det flesta av oss en vision av ett internet, fritt och öppet där folk har möjligheten att dela med sig om information om exakt vad som helst. 


Spolar man frammåt tiden två decennier skiljer sig verkligheten från visionen. 


I internets gryning var det fritt för hem som helst att skapa en hemsida och blogg för att sprida information - idag ser situationen annorlunda ut - vi har miljarder använder men dessa flockas kring enbart ett handfull alternativ - detta ger dessa alternativ ett enormt inflytande och makt.  Idag pressas alternativen som t.ex Facebook, Twitter och Youtube av regeringar och intressegrupper världen över, som vill få plattformarna att anpassa sina algoritmer för att gynna en politisk ideologi är att få möjligheten att ta bort regimkritiskt material.  


Men vad gör man om dessa få alternativ visar tecken på korruption? Om du blir avstängd från en av dessa hemsidor, hur får du då din röst hörd? Att flytta miljarder användare från en plattform till en annan är inget som sker över natt. Problemet kan brytas ner till centralisering - att ha allt information och inflytande på händerna av ett par hundra personer slutar inte bra, det gäller tekniken precis som politiken.

Zeronet, är en plattform som likt bitcoin kryptografin och bitTorrent-tekniken (p2p) är byggd med decentraliserad teknik - vilket betyder att hemsidan inte enbart finns på en central källa utan är distruberad över flera källo, detta tar bort risken att hemsidan kan stängas ner.

Alla som använt en torrenttracker är bekant p2p-tekniken, ett system med att flera aktörer är med och delar på uppgiften att tekniken igång. Tekniken här är uppbyggd på ett likadant sett, men istället för att dela piratkopierade filmer över internet så används tekniken för att öka tillgängligheten för hemsidorna.Att skaffa Zeronet är väldigt enkelt, du kan ladda ner det gratis från deras hemsida och även på GitHub eftersom plattform är byggd på öppen källkod (Python).

Plattformen skapades redan 2015 av Tamas Kocsis 2015 och finns tillgänglig för Windows, Linux, MacOS - det går även bra att använda webbläsaren Tor om man vill addera ytterligare ett lager av säkerhet


Referenser:
  1. https://zeronet.io
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/ZeroNet
Hetast

Tillräckligt många artiklar matchade inte filtret

Senast
 
Warning: Undefined array key 114 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 70 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711

Det finns inga kommentarer om Zeronet öppnar upp för decentraliserat internet än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.