Warning: Undefined array key "uid" in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 71
Vetenskap | Onsdag 29 maj 2019 | 2
 

SpaceX skickar upp satelliter för ett globalt internet

Elon Musk tar nu första steget i sin nästa storslagna idé; Starlink - ett globalt tillgängligt och billigt internet. På fiket i Gamla Stan, på vandringsleden i Sarek eller ute till havs på ett kryssningsfartyg; var du än befinner dig skall du ha tillgång till en välfungerande internetuppkoppling.


Genom ett nätverk utav satelliter så är det tänkt att Musk's raketföretag, SpaceX, skall kunna erbjuda inte bara en billig uppkoppling, den skall även vara stabil och snabb. Tekniken har redan testats under förra året då SpaceX sköt upp de två testsatelliterna Tintin A och B, men trots att vissa tekniska detaljer av satelliterna fortfarande inte är satta i sten så börjar man nu alltså att utveckla satellitnätverket genom att skicka upp hela 60 stycken på en och samma gång.Satellitinternet finns redan, men det satellitinternet som finns idag använder sig utav satelliter i så kallad geostationär omloppsbana, alltså en omloppsbana där omloppstiden är exakt ett dygn. De befinner sig alltså över samma punkt på marken hela tiden vilket underlättar för kommunikationen, men för Starlink så har Musk en helt annan idé.

Geostationära omloppsbanor ligger nämligen på en höjd utav nästan 36 000 kilometer, vilket betyder att en ljuspuls tar ungefär en fjärdedels sekund bara för att ta sig till och från satelliten, något som skulle ge långa responstider som användarna inte hade kunnat acceptera. För att kringgå detta problem så är planen att SpaceX skall använda sig utav satelliter i låga omloppsbanor, alltså omloppsbanor på ca. 500 kilometers höjd. Responstiden för en ljuspuls på den höjden handlar om tusendelar utav en sekund. Detta skulle skära ner responstiden markant och enligt Musk så skall det till och med gå att spela spel utan problem på denna uppkoppling.

Dessa låga omloppsbanor för dock med sig ett annat problem. På denna låga höjd så måste satelliterna röra sig väldigt snabbt för att inte falla tillbaks på Jorden, vilket leder till att en enskild satellit befinner sig inom kommunikationsavstånd till en användare blott i några minuter innan den har svischat förbi över horisonten. Lösningen på detta problem är ett stort nätverk utav satelliter som kan kommunicera med varandra och med användarna nere på marken, därför så ska SpaceX under 8 års tid skicka upp hela 12 000 satelliter vilket är en hisnande siffra när man jämför med dagens ca. 4000 aktiva satelliter. Med 60 satelliter per raketskott så skulle detta kräva hela 200 uppskjutningar med SpaceX nuvarande raket Falcon 9 men för en grundläggande service, dock bara i Nordamerika, så krävs det inte mer än 400 satelliter, 800 för full stabilitet, vilket skall åstadkommas redan nästa år.

Några uppgifter om ett exakt pris finns inte än men att Musk räknar med stora intäkter är det ingen tvekan om. Enligt en intern rapport som läcktes till Wall Street Journal för redan två år sedan så kommer SpaceX intäkter i framtiden att domineras av Starlink-projektet, hela 6 gånger så mycket som deras raketuppskjutningar kommer det att generera enligt deras egna prognoser.

Referenser:
  1. https://www.starlink.com/
  2. https://www.youtube.com/watch?v=riBaVeDTEWI
Hetast

Tillräckligt många artiklar matchade inte filtret

Senast
 
Warning: Undefined array key 122 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 71 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711

Det finns inga kommentarer om SpaceX skickar upp satelliter för ett globalt internet än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.