Warning: Undefined array key "uid" in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 71
Hälsa | Måndag 4 maj 2020 | 4
 

Folkhälsomyndigheten: Utvärdera avkriminalisering

Idag släppte Folkhälsomyndigheten flera rapporter som ska ligga till grund för arbetet med den nya ANDT-planen som börjar gälla 2021. I en av rapporterna rekommenderar myndigheten att bl.a. avkriminalisering kommer att utredas.


Idag släppte Folkhälsomyndigheten flera rapporter som ska ligga till grund för arbetet med den nya ANDT-planen som börjar gälla 2021. I en av dessa rapporter rekommenderar myndigheten att narkotikastrafflagen (avkriminalisering inräknat) ska utredas, vilket är smått revolutionerande, eftersom det nu blir svårt för socialminister Lena Hallengren att vägra ta med detta i den redan beslutade utvärderingen av svensk narkotikapolitik.

Nästa kontroversiella fråga är att Folkhälsomyndigheten även rekommenderar att injektions- och brukarrum för heroinanvändare bör utvärderas. Vilket redan finns i t ex Danmark och något som skulle kunna ses som knarkkrigarnas nästa stora förlust.

En annan intressant del i rapporten är att rättsväsendets kamp mot droger inte verkar nått framgång på några som helst viktiga mätpunkter. Tillgången på narkotika det senaste decenniet har ökat, priserna gått ner och drogernas renhet, dvs styrka har stigit.

Ett argument som poliser gärna kommer med är att maxstraff fängelse för ringa narkotikabrott behövs för att upptäcka unga nybörjare. Men om det verkligen är så går inte att säga med säkerhet. Eller ens om det verkar avskräckande (BRÅ). Detta argument är alltså en gissning!

Rapporten: Åtgärdsförslag för att förebygga användning samt medicinska och sociala skadeverkningar av narkotika

Mer läsning: Folkhälsomyndigheten föreslår flera ANDT-åtgärder till regeringen___

Denna text är en återpublicering av artikeln "Folkhälsomyndigheten: Utvärdera avkriminalisering"  ursprungligen publicerad på hemsidan Cannabis.se

Referenser:
  1. https://www.cannabis.se/sv/nyheter/folkhalsomyndigheten-utvardera-avkriminalisering/
Warning: Undefined variable $totaltVotes in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 249
OMRÖSTNING

Är det rätt att pröva om narkotikalagstiftningen?

Ja, den är gammal och drakonisk
93%
Nej, den behöver mer resurser och krafttag
3%
Vet inte än
3%
Hetast

Tillräckligt många artiklar matchade inte filtret

Senast
 
Warning: Undefined array key 68 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 77 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711

Det finns inga kommentarer om Folkhälsomyndigheten: Utvärdera avkriminalisering än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.