Warning: Undefined array key "uid" in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 71
Hälsa | Torsdag 19 mars 2020 | 8
 

Lovande tester banar väg för storskaliga studier av vedertaget malarialäkemedel och dess effekt mot COVID-19

I februari kom det rapporter från kinesiska forskare att ett vanligt läkemedel mot bland annat malaria visat sig effektivt mot det nya coronaviruset som just nu skapar kaos och panik världen över, COVID-19.


Ämnet klorokin som upptäcktes på 30-talet bedömdes till en början för giftigt för mänskligt bruk och osäkert då det hade varierande effekt på människor och överdoser ledde till en snabb död. Under andra världskriget så visade däremot amerikanska studier att det funkade bra som läkemedel under kontrollerade former varpå det 1947 introducerades på läkemedelsmarknaden och är i dag ett mycket vanligt läkemedel med välkända bieffekter och idag räknas det som ett av de säkraste läkemedlen på marknaden av Världshälsoorganisationen WHO så länge det inte används under en längre tid.

Första studierna

Den nionde mars så publicerades den första studien av ämnets påverkan på COVID-19. Den kinesiska studien undersökte klorokinets effekt på celler infekterade med viruset och visade sig lovande, dock först vid höga doser. Forskarna upptäckte dock att ett tillägg av en hydroxylgrupp ökade effektiviteten och en annan konsekvens av en extra syre- och väteatom på molekylen är att toxiciteten för människor minskar, något som varit välkänt sedan 50-talet då ämnet hydroxiklorokin tog över klorokinets roll på läkemedelsmarknaden.

Denna studie avfärdades dock av många internationella forskare då den ansågs sakna tillräckligt med data för att dra de slutsatser som de kinesiska forskarna hade gjort. Trots det så väcktes det ett intresse för läkemedlets påverkan och bland annat den amerikanska folkhälsomyndigheten, CDC, genomförde egna tester som då kunde bekräfta de kinesiska forskarnas resultat.

De amerikanska testerna kunde visa att celler som behandlats med 10 mikrogram klorokin innan de infekterades av COVID-19 var helt fria från viruset igen efter 17 timmar, något som tyder på mycket goda preventiva egenskaper. Även celler som behandlades med klorokin först fyra timmar efter att de infekterats av viruset visade en stark återhämtning om än inte 100-procentig som i de preventiva testerna. Vid samma dos som i det preventiva fallet så kunde amerikanerna se en 85-procentig minskning medan en dos på 100 mikrogram gav en minskning omkring 95%.

Ämnet fungerar genom att hämma glykosyleringsprocessen av viruset vid cellmembranet vilket stoppar cellens förmåga att fånga upp viruset genom sina receptorer.

Första testerna på människor

Den franska forskaren Didier Raoult publicerade idag resultaten av de första testerna med hydroxiklorokin på människor. Resultaten ser lovande ut med en rapporterad 100-procentig återhämtning  på sex till sju dagar bland de patienter som behandlats när läkemedlet använts parallellt med ett annat antibiotiskt läkemedel, azitromycin. Bland de patienter som deltog i studien så återfinns personer utan symptom, milda fall och även kritiska sådana i blandade åldrar. Bäst effekt var det hos de med symptom men även asymptomatiska fall visade på viss återhämtning men tyvärr var det en patient som omkom av viruset innan klorokinet hunnit bita på infektionen.


Då enbart 25 patienter behandlades i Dr. Raoults studie så ska man vara försiktig med att dra för stora slutsatser än. Men två storskaliga studier har påbörjats i Italien för 6 dagar sedan så resultaten från dessa studier bör snart publiceras. USAs president Donald Trump meddelade tidigare idag att även de har startat storskaliga tester och att hydroklorokin förhoppningsvis kommer erbjudas till COVID-19 patienter nästan omedelbart då läkemedlet redan är väl beprövat men rimligtvis först om några veckor då resultaten av de nya studierna finns tillgängliga.


Referenser:
  1. In Vitro Antiviral Activity and Projection of Optimized Dosing Design of Hydroxychloroquine for the Treatment of SARS-CoV-2 - https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa237/5801998
  2. An Effective Treatment for Coronavirus (COVID-19) - https://docs.google.com/document/u/1/d/e/2PACX-1vTi-g18ftNZUMRAj2SwRPodtscFio7bJ7GdNgbJAGbdfF67WuRJB3ZsidgpidB2eocFHAVjIL-7deJ7/pub
  3. COVID-19: Could Hydroxychloroquine Really Be the Answer? - https://www.medscape.com/viewarticle/927033
  4. Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19 - https://drive.google.com/file/d/186Bel9RqfsmEx55FDum4xY_IlWSHnGbj/view
  5. World Health Organization model list of essential medicines - https://apps.who.int/iris/handle/10665/325771
Hetast

Tillräckligt många artiklar matchade inte filtret

Senast
 
Warning: Undefined array key 132 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 131 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 89 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 126 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711
Relaterade artiklar

Det finns inga kommentarer om Lovande tester banar väg för storskaliga studier av vedertaget malarialäkemedel och dess effekt mot COVID-19 än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.