Warning: Undefined array key "uid" in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 71
Samhälle | Söndag 15 december 2019 | 8
 

Chang Frick botar klimatångest med kärnkraft

I eran av klimatångest väljer Chang Frick nu att lansera ett miljövänligt elbolag som drivs på 100% svensk kärnkraft.


För de flesta är Chang Frick mest bekant som grundaren och chefredaktören för den digitala tabloiden Nyheter Idag. En sajt som snabbt växt upp till att bli en maktfaktor i det mediala landskapet trots flera smutskampanjer från etablerad traditionell media. Få känner till hans entrepenöriella bakgrund inom kraftproduktion. Vid 25 års ålder drev han ett framgångsrikt bolag som arbetade med att riva högspänningsledningar och fick 2007 priset som årets företagare.

Nu gör denna kapitalistiska aktivist återkomst inom energi-branschen med ett elbolag som endast köper in el producerat genom kärnkraft. Det saknas idag ett seriöst alternativ på elmarknaden för den som är intresserad av att köpa sin el från svensk kärnkraft. Chang såg ett intresse och en positiv inställning till kärnkraft bland läsarna till Nyheter Idag.


"Vi ska göra precis som de gör, fast tvärtom. Vi ska bara sälja ren jävla kärnkraft, du vet lite som den där Eddie Meduza-låten 'Mera kärnkraft'" skriver Chang Frick till Breakit om visionen.


På Kärnkraft.se kan man läsa:

Med större inslag av sol- och vindkraft, energislag som inte levererar när det är mörkt och vindstilla, ställs det högre krav på stabil baskraft och balanskraft. Det är elkraft som oavsett årstid eller tid på dygnet garanterar att elnätet är i balans och dett producerar tillräcklig effekt.  Redan nu varnas det för elbrist i delar av Sverige. Detta kan till stor del förklaras med politiska beslut om att avveckla kärnkraften som till skillnad från vatten- och vindkraft är belägen där elkonsumtionen är hög. Samtidigt saknas alternativ produktion som kan ersätta den uteblivna elproduktionen. Det tvingar Sverige att i större utsträckning importera elkraft från grannländer som i flera fall producerar elkraften med smutsiga kol- och oljeledade kraftverk. 

I bolaget finns även Pierre Holt Busk som besitter erfarenhet av att starta upp elhandelsbolag, Ilan Sadé som är jurist och partiledare för medborgerlig samling och entrepenören Johan Varland.

Kärnkraften, det gröna miraklet

Under 70- och 80-talen så genomgick Sverige en nukleär revolution när det byggdes hela 12 reaktorer på drygt ett decennium.  Detta i relation till vår storlek och population är otroligt och den svenska kärnkraften sågs som en framgångssaga. Denna snabba process har kallats det mest framgångsrika klimat- och miljöprojektet i världen av klimatexperter som den före detta NASA-chefen James Hansen som varit en ledande röst inom klimatrörelsen sen dess begynnelse. 

När även FNs klimatpanel påtalar att kärnkraften behövs för att möta de utmaningar vi står inför så rimmar det illa att avveckla fullt fungerande kärnkraftverk.  Inte nog med att den tidiga stängningen utav Ringhals 1 och 2 kommer leda till omkring 8 miljoner ton i ökade koldioxidutsläpp runtom i Europa, något som kommer ta oss 44 år att kompensera för med hjälp av flygskatter enligt Regeringens uppskattningar. Vilken signal skickar vi egentligen till omvärlden när vi avvecklar "det gröna miraklet"?

Att den här typen av bolag etableras med mer fokus på kärnkraft skickar ut en signal till våra politiker att stödet för kärnkraft är stort.


Läs mer på karnkraft.seReferenser:
  1. karnkraft.se
Hetast

Tillräckligt många artiklar matchade inte filtret

Senast
 
Warning: Undefined array key 89 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711

Det finns inga kommentarer om Chang Frick botar klimatångest med kärnkraft än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.