Teknik | Torsdag 12 december 2019 | 8
 

Twitter utforskar decentraliserad modell

Trots att Twitters CEO Jack Dorsey tidigare förnekat att plattformen ägnat sig åt särbehandling och censur väljer han nu att finansiera ett projekt som, genom reformering av Twitters digitala infrastruktur, ska motverka precis detta.


Twitter finansierar en oberoende grupp av forskare och utvecklare för att ta fram "en öppen och decentraliserad standard för social-media", "Målet är att Twitter ska implementera den här standarden" skriver Twitters CEO Jack Dorsey. En av flera utmaningar som stora sociala-media plattformar idag möter är ideologisk påverkan och censur genom mänsklig moderering, något Twitter har fått mycket kritik för vid flera tillfällen. I en podcast med Joe Rogan och Journalisten Tim Pool, en episod som gick igenom flera av dessa exempel på särbehandling, så nekar Jack Dorsey till det anklagelser som lades fram. En av förhoppningarna med en decentraliserad modell är att plattformen ska kunna lösa mycket av den problematik plattformen anklagas för.Protokoll istället för plattform

Dorsey nämner även att han är bitvis inspirerad av ett förslag från skaparen av Techdirt Mike Masnick som länge förespråkat ett nytt protokoll istället för plattformar på internet. Mike Masnick skriver i Augusti ett längre inlägg som handlar om att fokusera byggande av protokoll, inte plattformar att detta är en bättre lösning för yttrandefriheteten än den centraliserade modell som alla stora plattformar använder sig av idag. Han förespråkar decentraliserade system för att uppnå ett internet som påminner mer om "internet som det brukade vara".

Projektet går under namnet Bluesky. Twitters Tekniska chef Parag Agrawal har som uppgift att hitta en passande ledare för projektet.


Kan dröja flera år

Lyckas projektet Bluesky utveckla ett bra protkoll kommer detta användas av Twitter. Det kan dröja flera år innan vi kan se implementering och effekter av denna uppgradering på plattformens digitala infrastruktur, men det faktum att man tagit åt sig av kritiken och nu jobbar med att reformera plattformen är definitivt ett steg i rätt riktning.

Referenser:
  1. https://knightcolumbia.org/content/protocols-not-platforms-a-technological-approach-to-free-speech
  2. https://twitter.com/bluesky
Relaterade artiklar

Det finns inga kommentarer om Twitter utforskar decentraliserad modell än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.