Warning: Undefined array key "uid" in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 71
Kultur | Fredag 8 november 2019 | 10
 

VIDEO: DMT + SVT = Sant?

I en tid där man förväntade sig se statsminister Tage Erlander i rutan på den statliga televisionen kunde man knappast föreställa sig se en person injiceras med den mest potenta tryptaminen DMT, men tiderna var annorlunda och detta är exakt vad som skedde.


I en tid där man förväntade sig se statsminister Tage Erlander i rutan på den statliga televisionen kunde man knappast föreställa sig se en person injiceras med den mest potenta tryptaminen DMT, men tiderna var annorlunda och detta är exakt vad som skedde. Under tiden var preparaten ännu inte narkotikaklassade och det sociala stigmat var i princip obefintligt. Psykologers och kemisters intresse och nyfikenhet inför substanserna blev en språngbräda för flera experiment och vetenskapliga studier på ämnet vilket tydligt illustreras i detta TV-program.

Den statligt finansierade TV-kanalen Sveriges Television, eller Sveriges Radio som kanalen då kallades, visade programmet på bästa sändningstid och experimenten utspelar sig på Beckomberga sjukhus i Stockholm.


Gifter som påverkar själslivet är alltså namnet på det första progammet i Bengt Feldreichs och Ingemar Leijonborgs serie som sändes första gången den 27 januari år 1965.

Programmet har sen dess aldrig sänts på televisionen men nu  visades filmen den 5 november på Kulturhuset i centrala Stockholm framför en publik första gången på över 54 år. Efter visningen av filmen deltog den medverkande Per Gruber i en paneldiskussion.


Gifter som påverkar själslivet


  


Producenten Ingemar Leijonborg och medverkande Per Gruber i paneldiskussion:
DMT, N-Dimetyltryptamin

är en kraftfull tryptamin, en hallucinogen substans som ger upphov till kraftfulla visuella och auditoriska hallucinationer. Substansen används av ursprungsbefolkningar över hela världen men främst i Sydamerika, Peru under namnet Ayahusca. Ämnet som återfinns i en stor mängd plantor i växtriket och som skapas genom människans metabolism är ett narkotikaklassat preparat i Sverige genom psykotropkonventionen 1975. Det går att läsa mer om DMT här.


Referenser:
  1. http://wiki.magiskamolekyler.org/DMT
  2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Psykotropkonventionen
  3. https://smdb.kb.se/catalog/id/003847084
Hetast

Tillräckligt många artiklar matchade inte filtret

Senast
 
Warning: Undefined array key 72 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 119 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 94 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711
Relaterade artiklar

Det finns inga kommentarer om VIDEO: DMT + SVT = Sant? än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.