Teknik | Fredag 4 oktober 2019 | 4
 

Arjen Kamphuis mystiska försvinnande

Säkerhetsexperten och wikileaks-medarbetaren Arjen Kamphuis är en mästare i digitalt självförsvar, han hjälper journalister att bättre skydda känslig information från makten. Det är över ett år sen hans mystiska försvinnande och ännu vet ingen säkert vad som kan ha hänt honom.


Över ett år har passerat sen den nederländska säkerhetsexperten Arjen Kamphuis mystiskt försvann i samband med en resa i Norge.

Arjen sågs senast när han checkade ut från sitt hotell i Bodö, Norge. Han skulle flyga hem den 22 augusti från Trondheim till Nederländerna men checkade aldrig in på flygplatsen. Veckan därpå rapporteras han som saknad. Vänner, familj och kollegor går ut på Twitter och börjar efterlysa Arjen, det dröjer inte lång tid innan händelsen är en internationell nyhet. Den 13 september går polisen ut med att man funnit föremål som tillhör den försvunna Arjen bl.a. en hopvikbar kajak. I samma område hittar man även tillhörande id-handlingar. Att han skulle försvinna i perioder utan att meddela sin närhet är inte heller något som kan konkretiseras enligt nära och kära. 

Vem är Arjen Kamphuis?

Arjen Kamphuis är en 47 årig datasäkerhetsexpert från Nederländerna, han arbetar främst med att undervisa journalister om en säkrare datahantering, han har bl.la skrivit boken "Information Security for Journalists" och har arbetat nära Wikileaks grundaren Julian Assange. Han har pratat i flera intervjuer om sitt intresse för friluftsliv, klättring och att åka kajak. Arjen beskrivs av sina vänner som en glad och social person. 

Wikileaks

Arjen Kamphuis jobbade nära med Wikileaks grundare Julian Assange för att stärka säkerheten kring organisationen. Wikileaks  är en internationell organisation som offentliggör hemligstämplade och privata dokument och filmer. Ett par av de mest uppmärksammade läckorna från Wikileaks är krigsbrotten i Irak avslöjade av f.d yrkesmilitären Chelsea Manning, korruptionen i Tunisien och även Hillary Clintons e-post i samband med det Amerikanska presidentvalet 2016.

Den 1 september går WikiLeaks ut med sitt officiella Twitterkonto och uppmärksammar försvinnandet.

Hypoteser kring försvinnandet

Under sökandets gång har det funnits 3 hypoteser gällandes försvinnandet. Att han ska ha utsatts för brott, att han håller sig undan medvetet eller att han råkat ut för en olycka.

Att han skulle hålla sig undan medvetet är ett mindre troligt alternativ, speciellt med tanke på all tid som passerat sen försvinnandet. Hans kalender var full med kalenderbokningar med kollegor som skulle ske i samband med hans hemkomst och nu har även över ett år passerat, så chansen är mikroskopisk.

Det mest troliga alternativet enligt Norsk Polis (eller det minst otroliga) är att han drunknat i en kajak-olycka, även fast detta varken går att styrka eller avvisa i nuläget. Mysteriet kring försvinnandet fick ytterligare en tvist när en telefon länkat till Arjen, under ett kort ögonblick, sattes igång i ett område 160 mil ifrån Bodö den 30 Augusti. Enligt polisen ska två lastbils chaufförer funnit föremål som laptop, telefon och dylikt inte långt ifrån där hans kajak funnits. Enligt polis ska det inte ha funnits några kopplingar mellan dessa personer och Arjens försvinnande.Vad som egentligen hände med Arjen lär vi aldrig få veta. Med tanke på hans kontaktnät med bl.al Julian Assange och karriärsval finns det fog för misstänksamhet, han är ett attraktivt mål för underrättelsetjänster världen över. Att hans försvinnande ligger till grund för en hel del konspirationsteorier är därför knappast märkligt, med allt från att han kidnappats av CIA till att han bortförts av Ryska agenter för att genomgå omfattande hackeroperationer. Arjens uppdrag och budskap var att skydda de personer som riskerade sina karriärer och liv för att sprida sanningen. 

Jag väljer därför att fokusera på att lyfta fram ett par av hans mest viktiga budskap och verk nedan:

Viktiga budskap & Verk:ladda ner PDF

#StillDearlyMissed

Referenser:
  1. https://hack42.nl
  2. https://medium.com/@ArjenKamphuis
  3. https://www.thelocal.no/20190823/norwegian-police-missing-wikileaks-associate-most-likely-had-a-kayaking-accident
  4. https://www.cdn.tv2.no/images?imageId=10077759&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=912&height=527&compression=80
  5. https://www.youtube.com/user/arjenkamphuis
Relaterade artiklar

Det finns inga kommentarer om Arjen Kamphuis mystiska försvinnande än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.