Politik | Torsdag 7 maj 2020 | 4
 

Åtalet mot Trumps före detta nationella säkerhetsrådgivare läggs ner

Michael Flynn, en livslång demokrat, skapade rubriker under det senaste presidentvalet i USA när det framkom att han var en potentiell kandidat för posten som vice president åt den republikanske kandidaten Donald Trump. I slutändan fick han istället rollen som nationell säkerhetsrådgivare åt den nyvalde presidenten när Trump tillträde den 23 januari 2017.


Blott 3 veckor efter att han tillträdde, den 13 februari, så avgick han från sin nya post, detta efter att det i media framkom att han skulle ha ljugit för FBI. Flynn skall ha ljugit under en intervju som handlade om samtal han haft med den ryska ambassadören Sergej Kisljak. Hans korta tid i rollen som nationell säkerhetsrådgivare på enbart 24 dagar slog rekord som den kortaste ämbetstiden någonsin och skandalen ledde till stora rubriker och banade väg för den stora utredning kring Ryska säkerthetstjänsten och Trumpkampanjen som i flera år dominerade medierna i landet och som även varit en återkommande story världen över.

Utredningen kring Rysslands valpåverkan och deras påstådda samarbete med Trumpkampanjen hade inletts redan tidigare men detta var en vändpunkt vad gällde stödet för FBI's utredning från allmänheten.

Hela denna historia ledde i detta skede till ett öppet bråk mellan den nyligen tillträdde president Trump och den dåvarande FBI-chefen James Comey där presidenten ville att Comey skulle göra ett uttalande om att presidenten personligen inte var under utredning. Några månader senare eskalerade detta bråk till den punkt att FBI-chefen sparkades utan förvarning när han var ute och reste vilket ledde till att en särskild utredare tillsattes och den amerikanska presidenten var nu, till skillnad från förut, personligen under utredning. Personen som utnämndes till särskild utredare var ingen mindre än Robert Mueller, före detta FBI-chef. Mueller hade personligen föreslagit James Comey som sin efterträdare och detta gjorde presidenten extremt upprörd och han anklagade utredningen för att vara orättvis och utredaren för att vara jävig.

I brännpunkten för den särskilda utredningen fanns Michael Flynn och under utredningen så erkände han sig skyldig till att ha ljugit för FBI och detta sågs av många som ett avgörande bevis för att Trumps presidentskap skulle vara illegitimt. Trots att detta erkännande kom i ett relativt tidigt skede utav utredningen så skulle den fortsätta i över ett år till och i slutändan leda till att fyra andra personer kopplade till Trumpkampanjen fälldes för olika brott. Två av dessa, George Papadopoulus och Roger Stone, dömdes till fängelse för att ha ljugit för FBI under utredningen, samma brott som Michael Flynn. De andra två, Paul Manafort och Richard Gates, dömdes för finansbrott i Ukraina till betydligt längre fängelsestraff.

Åtalet mot Flynn kom dock aldrig till något avslut, detta trots att där fanns ett erkännande.

Frågor uppstår kring utredarna

I december 2017 så läckte det ut i media att en av de ledande personerna i den särskilda utredningen, Peter Strzok, varit tvungen att lämna utredningen till följd utav textmeddelanden han skickat till en FBI-kollega under presidentvalet. Strzok, som var biträdande chef för kontraspionage avdelningen på FBI, hade skicka tusentals sms till sin kollega, advokaten Lisa Page, där de diskuterade Donald Trump och beskrev honom som en idiot och pratade om hur hans väljare ”luktar”.

Dessa textmeddelanden ledde i sin tur till en internutredning av FBI’s hanterande utav Rysslandsutredningen. I fokus stod Peter Strzok och Lisa Page som också sparkades. Efter ett drygt halvår så färdigställde överinspektören, Michael Horowitz, sin utredning och publicerade sin rapport. Slutsatsen: FBI hade hanterat riktigt och rätt och politiskt jäv hade inte påverkat dem. I samma rapport framkom det däremot att Strzok och Page i ett meddelande sagt att de skulle ”stoppa honom” när de pratat om Trumps potentiella vinst vilket skapade något som skulle kunna kallas ett politisk krig i både senaten och kongressen som pågår än idag. Demokraterna har valt att fokusera på Horowitz slutsats och republikanerna på de många sms som publicerades i rapporten.

Flynn byter advokat och drar tillbaks sitt erkännande

Tidigare i år, januari 2020, så drog Michael Flynn tillbaks sitt erkännande. Han anklagade den speciella utredaren för politiska spel och för att ha hotat honom med att sätta ditt hans son ifall han inte erkände att han ljugit för FBI under utredningen.

En 180-graders vändning som kan förklaras med att Flynn bytte advokat. Utöver den speciella utredaren så anklagade han även sina tidigare advokater för att ha svikit honom.

Sedan dess har det haglat in ny information kring ärendet.

Bland annat så ska den FBI-agent som ansvarat för utredningen av just Flynn velat lägga ner utredningen redan innan han intervjuades utav FBI. Det saknades bevis för att han gjort någonting fel påstods det, men innan utredningen lagts ner så stoppades han av ingen annan än Peter Strzok. Strzok skall ha krävt att utredningen fortsatt och deltog sedan personligen vid intervjun utav Michael Flynn, en utredning som skedde på order utav FBI-chefen Comey. Inför intervjun så försäkrades Flynn att han inte var under utredning, trots att han var det, och han blev tillsagd att han inte behövde ha någon advokat närvarande.

I intervjun så bedömdes han vara uppriktig och ärlig av de båda agenter som utförde utfrågningen, alltså bland annat Peter Strzok. Protokollen från intervjun, så kallade 302-dokument, skall dock ha redigerats i efterhand för att ge en annan bild.

FBI lurade Michael Flynn

Förra veckan så publicerades även handskrivna lappar från det FBI-agenter som hanterade utredningen utav Michael Flynn. På en av lapparna från kontraspionage-chefen, Bill Priestap, skriven efter ett möte med Comey och FBIs vice chef, Andrew McCabe, så frågar han sig själv om deras mål är ”att vara ärliga eller att få Flynn att ljuga så att de kan få honom sparkad”.

Detta visar sig nu ha varit droppen som fick bägaren att rinna över och hela åtalet mot Michael Flynn har idag lagts ner ungefär en timme efter det att åklagaren åt den speciella utredaren avgått. Flynn är nu en fri man och utfallet av detta totala haveri har hittills resulterat i att alla FBI-chefer som är nämnda i denna artikel blivit sparkade, men många frågar sig nu om de inte också riskerar rättsliga påföljder och hela Rysslandsutredningen är nu starkt ifrågasatt av många utav landets politiska ledare.


Relaterade artiklar

Det finns inga kommentarer om Åtalet mot Trumps före detta nationella säkerhetsrådgivare läggs ner än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.