Samhälle | Fredag 13 mars 2020 | 3
 

Sebastian skapade c19.se som kartlägger corona-spridningen: Har 70 000 besökare om dagen

När Corona-utbrottet kom sökte allt fler efter källor där man kunde följa statistiken, fall för fall. Från ingenstans dök C19.se upp. En enkel sajt, med tydlig grafik och källhänvisning. Men också helt anonym. Nu träder skaparen av sajten fram och berättar om motiven och framgången.


Sebastian Hyrwall, 33 år, försökte hänga med i den snabba utvecklingen av nya corona-fall i Sverige. Han klickade in på de olika nyhetssajterna, men saknade något som samlade allt. För en dryg vecka sedan registrerade han därför domänen c19.se för att skapa en snabb digital lösning. Han designade själv och kodade tillsammans med några vänner ett script som skulle sköta datainsamlingen.

Datan hämtas genom att övervaka nyhetssajter som Expressen, Aftonbladet, Folkhälsomyndigheten.

”När två stycken av källorna har samma data så publiceras det på sidan”, förklarar Simon Hyrwall.

Samma dag som sajten publicerades tipsade Hyrwall om den i en tråd hos riksdagsledamoten Hanif Bali. Bali twittrade ut den – och refererades sajten överallt.

– Spridningen kom tre timmar efter att domänen registrerades. Det blev stressigt att få till någon vettig design och tweaka till datainhämtningen.

På kort tid blev den anonyma sidan central för många svenskar. Över 200 000 unika svenskar använde den under de första dagarna. Bara under gårdagen, den 11 mars, hade sajten 69 200 besökare och 2,5 miljoner sidvisningar, enligt Hyrwall. Men i takt med att testandet av corona minskar blir statistiken inte lika betydelsefull. Hyrwall räknar med att sajten kommer minska i användning och betydelse.

Vad ska ni göra med sajten nu?

”Ingen aning. Kanske någon koppling som visar statistik från börsen. Annars blir det ändringar när folk kommer med förslag. Men jag gissar att när man når en viss nivå av bekräftade Corona-fall så kommer det slutas att rapporteras eller att datan inte kommer vara så specifik. Alla källor har till exempel redan övergått från att specificera stad till att enbart säga region eller län. Desto mindre detalj på datat desto mindre intressant är det att fortsätta driva sidan.”

Har ni tjänat något på sajten?

”Nej vi har inga intäkter alls. Det har kommit mail om swish-donationer men bättre folk bunkrar med Soldatens Ärtsoppa för dom pengarna :)”


___

Denna text är en återpublicering av artikeln "Sebastian skapade c19.se som kartlägger corona-spridningen" publicerad på bloggen Emanuel Karlsten

Referenser:
  1. https://emanuelkarlsten.se/03/sebastian-skapade-c19-se-som-kartlagger-corona-spridningen-har-60-000-besokare-om-dagen/
Relaterade artiklar

Det finns inga kommentarer om Sebastian skapade c19.se som kartlägger corona-spridningen: Har 70 000 besökare om dagen än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.