Teknik | Söndag 13 oktober 2019 | 3
 

Visa, Mastercard, Ebay m.fl lämnar Facebooks Libra – antalet partners färre än vid lansering

Facebooks projekt att utveckla en egen form av kryptovaluta stöter nu på ytterligare problem inför lansering när stora aktörer som Mastercard och Ebay drar sig ut.


I måndags ska 'Libra Association', en grupp skapad av Facebook för utveckling av den digitala valutan som har fått namnet Libra hålla sitt första officiella möte. Under mötet kommer flera stora företag och betalningstjänster ha möjlighet att ansluta sig till projektet genon att skriva bindanden löften. Men redan i Fredags innan mötet hunnit ske har nu flera stora aktörer dragit sig ur projektet, b.la. Mastercard, Ebay, Stripe Mercado Pago.

När plattformen först introducerade projektet tidigare i år fanns förhoppningar att gå från 27 företag i ryggen till 100. När vi närmar oss 2020, vilket också är året för lansering, är antalet företag som deltar i projektet nere på 20.

Tjänsten gör det möjlight att göra banköverföringar och lagra valuta direkt i Facebooks plattform. Projektet, som tidigare kallades Globalcoin, kommer att ha en egen typ av blockkedja men tillskillnad från traditionella kryptovalutor så är valutan inte decentraliserad. Därför påminner projektet mer om en betaltjänst likt paypal än en ren-odlad kryptovaluta som t.ex. Bitcoin och Ethereum. Libra sägs vara efter det astrologiska tecken som står för balans och rättvisa.


Lågt förtroende

I flera undersökningar som gjorts för att mäta förtroendet i projektet har resultaten visat på lågt förtroende. I en undersökning som finansföretaget Jefferies har tagit fram där det frågar över 600 användare är resultaten oroväckande. Undersökningen visar att fyra av fem användare är "osannolika" eller "mycket osannolika" att själva investera i och själva använda kryptovalutan. En bidragande anledning till det låga förtroendet har med plattformens tidigare skandaler kring hantering av känslig information, med incidenter som Cambridge analytica skandalen i backspegeln.
Referenser:
  1. https://arstechnica.com/tech-policy/2019/10/visa-mastercard-stripe-and-ebay-all-quit-facebooks-libra-in-one-day/

Det finns inga kommentarer om Visa, Mastercard, Ebay m.fl lämnar Facebooks Libra – antalet partners färre än vid lansering än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.