Samhälle | Måndag 2 september 2019 | 10
 

'Merika, masskjutningarnas Mecka?

Återigen är tragedin ett faktum, denna gång i Texas. Åtta personer döda och nästan tjugo skadade i ännu en masskjutning bara några veckor efter att staterna skakades utav två stora och uppmärksammade masskjutningar under en och samma dag.


I början av augusti så skakades USA utav två stora masskjutningar i Florida och Ohio under en och samma dag. Totalt 32 personer blev kallblodigt mördade och över 40 stycken skadades, detta utöver de oräkneliga offer i form utav familj och vänner samt de som klarade sig undan fysiska skador men som nu kommer få bära på ett oerhört trauma för resten av sina liv. Vi är nu i september och möts utav rapporter att månaden rundades av på samma sätt som den började, med ännu en stor masskjutning. Folkets reaktioner har varit starka och diskussionen blossar nu upp igen och lever således vidare när det aldrig verkar ta slut skjutningarna. 251 skjutningar, fler än antalet dagar som det gått på året blev ledorden. Idag har siffran växt till 281 masskjutningar, det värsta året sedan datan började samlas in sägs det.

Datan kommer från Gun Violence Archive, GVA, en organisation som samlar in och sammanställer information om skjutningar i USA och siffrorna har fått mycket uppmärksamhet i media och har även lyfts fram i valkampanjerna inför valet 2020.

Men vilka är egentligen GVA och vad är det för data som de presenterar?

De grundades för fem år sedan med aspirationen att göra information om vapenvåldet lättillgänglig för allmänheten. Datan har således endast samlats in sedan 2014, något som är viktigt att ha i åtanke för diskussionen men som inte riktigt nämnts i den mediala rapporteringen. På hemsidan så är databaserna publika och väldokumenterade, något som gör det lätt att granska så låt oss börja med att titta på det uttalade målet med projektet samt deras definition utav vad en masskjutning faktiskt är.

GVA utgår alltså från FBI's definition utav massmord, 4 döda eller fler. GVA räknar däremot även med skadade personer vilket betyder att de även fångar upp skjutningar där inga offer omkommer utav sina skador. Utav de 281 registrerade masskjutningarna i år så är det enbart 139 stycken som haft en dödlig utgång. De säger också att målet med databasen är att fånga upp skjutningar där 10-30 personer eller mer blir skadade vilket stämmer rätt väl med vad en föreställer sig om man hör ordet "masskjutning", men varför då sätta gränsen vid fyra offer?
På hemsidan kan man också se att de inte inkluderar skytten i antalet skjutna samt att de inte räknar med fall där två sidor skjuter mot varandra, en så kallad "shootout" eller eldväxling.

Vi har nu en tydlig definition och kan ta en närmare titt i databasen. Snabbt ser vi exempel på gängskjutningar, inbrott där husägaren försvarat sig, familjedraman som slutat i tragedi, polisinfiltrationer som gått snett och mycket mer. Antalet fall där det skjutits hänsynslöst mot allmänheten är få i jämförelse. Tidskriften Mother Jones har även de en databas över masskjutningar som sträcker sig ända bak till 1982 och har en snävare definition utav masskjutning. Deras lista inkluderar inte gängvåld, familjetragedier och väger även in huruvida gärningspersonerna skjutit hänsynslöst eller inte. Enligt denna definition så har det skett 8 stycken masskjutningar i USA i år, en siffra som är allt för hög men ändå långt ifrån de domedagssiffror som florerat i den allmänna diskussionen.

Att siffrorna från GVA är missvisande blir än mer tydligt när man inser att gårdagens masskjutning i Texas inte var den enda pinnen i statistiken för den sista augusti. Utöver den omtalade masskjutningen så inträffade inte mindre än 5 andra masskjutningar under denna lösa definition, skjutningar som inte har setts till i media mer än på lokala nyhetssidor just för att de inte faller inom ramarna för vad gemene man föreställer sig att en masskjutning faktiskt är.

Utöver att definitionen är luddig så verkar GVA ha svårt att följa sina egna definitioner då man under 2019 kan finna hela 13 exempel där en incident blivit markerad som både en eldväxling och en masskjutning. De har även under 2019 i minst tre fall inkluderat incidenter med skadade eller döda gärningspersoner för att uppfylla kravet på 4 offer. Totalt är det 14 stycken fall som inte skall räknas med, ungefär 5% utav de listade händelserna.

Referenser:
  1. https://www.cnsnews.com/news/article/susan-jones/biden-we-will-ban-assault-weapons-and-create-buy-back-program
  2. Bild på Joe Biden, Mark Hirsch/AP Photo

Det finns inga kommentarer om 'Merika, masskjutningarnas Mecka? än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.